животински

животински
животѝнск|и, , <-и>
прил animalèsco, animàle

Български-италиански речник. 2015.

Игры ⚽ Поможем написать реферат

Look at other dictionaries:

 • животински — прил. скотски, нечовешки прил. груб, чувствен, похотлив прил. гаден, скверен, отвратителен …   Български синонимен речник

 • Зодијак — (грч. zodion) астр., . животински круг , прастар назив за дванаесетте ѕвезди што се наоѓаат на еклиптиката, од кои повеќето имаат животински имиња: Овен, Бик, Близнаци, Рак, Лав, Девица, Вага (Терезија), Скорпија, Стрелец, Јарец, Водолеец, Риби …   Macedonian dictionary

 • гротеска — (фр. grotesque) 1. претставување на луѓе, животни или предмети на груб или неприродно комичен начин 2. ум. класичен орнаментален растителен мотив, дополнет со животински и човечки ликови и со декоративни ситници стилизирани во целост 3. лит.… …   Macedonian dictionary

 • Вишну — (инд.) второто од трите божества на браманската тријада (Брама, Вишну, Шива) бог чувар на универзумот понекогаш се јавува во човечки или во животински облик што се вика аватара …   Macedonian dictionary

 • ЗОО- — (грч. zoon) префикс во сложенки со значење: животно, животински …   Macedonian dictionary

 • Танагра — (грч. tanagra) старогрчки град во кој се ископани голем број мали човечки и животински фигури од печена глина што се одликуваат со грациозност, т. н. танагра фигури потекнуваат од 4. век пр. н. е …   Macedonian dictionary

 • Фауна — (лат. Fauna) 1. мит. во староримската митологија: божица на полињата и шумите 2. фауна а) животинско царство воопшто; 6) сиот животински свет на едно потесно подрачје, на една земја, континент или во некој период во геолошката историја на Земјата …   Macedonian dictionary

 • аватара — (сскр avatara) 1. рел кај Хиндусите доаѓање на божествата во човечки или животински облик, 2. окулт реинкарнација на познато суштество, 3. преобразување, промена (најчесто на лошо) …   Macedonian dictionary

 • автолиза — (грч autos, lyo раствори/раствора) хем растворање и ферментативно разлагање на мртви животински ткива при кое не настапува гниење …   Macedonian dictionary

 • алтамирско време — назив за постарото камено време во развојот на Земјината кора (наречено по пештерата Алтамира кај Сантандер во Шпанија, каде што биле откриени во втората половина на 19 век разни цртежи на животински ликови што претставуваат најстари досега… …   Macedonian dictionary

 • анимален — (лат animalis) 1. животински, што му припаѓа на животно или што потекнува од животно, 2. телесен, сетилен …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”